Mooiland: ‘Automatisch gegevens opschonen om te voldoen aan de AVG.’

Mooiland: ‘Automatisch gegevens opschonen om te voldoen aan de AVG.’

Sinds de AVG van kracht werd, was het voor Woningcorporatie Mooiland enorm belangrijk om testdata te pseudonimiseren én gegevens niet onnodig te bewaren. Voor het pseudonimiseren werd gekozen voor de DataFactory en om te zorgen dat er geen ongewenste data, zoals BSN’s meer opgeslagen werden heeft Mooiland gekozen voor de FileFactory.

Het opschonen van data als doel

Mooiland heeft samen met EntrD de mogelijkheden bekeken hoe alle binnenkomende data en oude data van Mooiland opgeschoond kon worden. Vanuit het verleden beschikt Mooiland over miljoenen datarecords, waarbij sommige datavelden als BSN-nummers niet meer opgeslagen mogen worden. Door gebruik te maken van de geautomatiseerde oplossing van EntrD, de FileFactory, kan Mooiland op de meest efficiënte manier aan de AVG voldoen.

Maar allereerst, de kraan dicht

De eerste stap was het dichtdraaien van de kraan. Mooiland wilde er allereest zeker van zijn dat alle data die binnenkomt aan de AVG voldoet. Zodat ze daarna met de legacy gegevens aan de slag konden gaan.

Mooiland maakte hiervoor onder andere gebruik van een virtual agent. Wanneer een dossier of document binnenkomt, bekijkt de virtual agent of het document voldoet aan wet- en regelgeving en wat er eventueel aangepast moet worden. De nodige aanpassingen worden doorgevoerd en Mooiland krijgt vervolgens een melding met wat er precies is gebeurd. Ze hoeven ze enkel nog te checken of alles goed is gegaan.

Fouten minimaliseren

Bij het opschonen van belangrijke gegevens is het belangrijk dat je werkt met een systeem dat perfect of bijna perfect de data kan opsporen. Mooiland beschikt over drie miljoen datarecords. Wanneer je dus 99 procent van deze data afvangt, heb je alsnog te maken met duizenden bestanden die niet aan de AVG-regeling voldoen. Een systeem dat in 99,99 procent van de gevallen, of waar kan zelfs meer, de juiste aanpassingen toebrengt is daarom essentieel. Aldus Ronald Schweigl (teammanager I&A – Woningcorporatie Mooiland)

Meerdere toepassingsmogelijkheden

Het afvangen van het BSN-nummer gaat inmiddels zo goed, dat Mooiland ook kijkt om andere datavelden geautomatiseerd aan te passen zoals adressen. Om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving zal Mooiland zich blijven richten op de toepassingsmogelijkheden van de FileFactory.

FILEFACTORY

Een snelle en eenvoudig te gebruiken oplossing om de gevoelige informatie in documenten en dossiers te verwijderen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woningcorporatie of bedrijf?