Anonimiseertool voor ChipSoft HiX in de maak

Anonimiseertool voor ChipSoft HiX in de maak

EntrD heeft samen met Zapphire een oplossing ontwikkeld die patiëntgegevens in ChipSoft HiX anonimiseert: Datafactory HiXPort. De anonimiseertool wordt momenteel getest bij diverse ziekenhuizen, waaronder het Deventer Ziekenhuis. EntrD presenteert HiXPort op 14 maart tijdens de vakbeurs Zorg & ICT in Utrecht.

 

Supportbook

Zapphire ondersteunt met haar product Supportbook bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen bij het uitvoeren van het test- en acceptatieproces van nieuwe releases en hotfixes. Het grootste deel van de Supportbook-klanten gebruikt ChipSoft HiX als ZIS en EPD.

Echte patiëntgegevens

Bas van Dijk van Zapphire: “Met regelmaat zien wij dat ziekenhuizen echte patiëntdata in onze systemen vastleggen. Dat doen ze bij gebrek aan geanonimiseerde of gepseudonimiseerde testdata. Dit is tegen de wet- en regelgeving in en brengt informatiebeveiligingsrisico’s met zich mee.”

Anonimiseren of pseudonimiseren

EntrD biedt met haar product Datafactory een oplossing die persoonsgegevens eenvoudig anonimiseert of pseudonimiseert. De oplossing werkt database-onafhankelijk en kan worden toegepast op de hele softwareketen. Na anonimisering of pseudonimisering kunnen persoonsgegevens veilig worden gebruikt voor test- en analysedoeleinden.

Privacy beschermen

“Wij zagen hetzelfde dilemma bij ziekenhuizen als Zapphire”, zegt Eric Hoefman van EntrD. “Enerzijds is er de groeiende behoefte om software, zoals een nieuw ZIS of EPD, goed te testen met behulp van bestaande patiëntgegevens; anderzijds is er de privacywetgeving die dit verbiedt. En natuurlijk willen zorginstellingen de privacy van hun patiënten zorgvuldig beschermen. Onze anonimiseertool maakt beide mogelijk.”

Specifiek voor ChipSoft HiX

In samenwerking met Zapphire heeft EntrD haar anonimiseertool nu aangepast voor het specifieke datamodel van ChipSoft HiX. Bas van Dijk: “Samen met EntrD kunnen wij onze klanten straks een extra zorg uit handen nemen, namelijk: hoe testen we veilig zonder de privacy van onze patiënten te schenden. Dit is voor ChipSoft HiX-gebruikers straks heel gemakkelijk.”