92.000 betrokkenen van Forum voor Democratie onnodig op straat

92.000 betrokkenen van Forum voor Democratie onnodig op straat

Als het aan EntrD lag, dan hadden er gisteren 92.000 betrokkenen van Forum voor Democratie ANONIEM op straat gelegen

Gisteren groots in het nieuws dat er een datalek bij Forum voor Democratie is ontstaan. Gevoelige informatie van om en nabij 92.000 leden, volgers, oud-bestuursleden en relaties is op straat komen te liggen.

Je zou toch denken dat politiek Den Haag, die de regels bedenkt rondom privacy, AVG, WOO en allerlei andere wetgevingen rondom het veiligstellen van persoonsgegevens, het goed voor elkaar zou hebben om datalekken te voorkomen en sterker nog tegen te gaan.

Niets blijkt minder waar.
Ook in Den Haag zijn er schijnbaar op regeringsniveau de zaakjes niet altijd piekfijn voor elkaar en kunnen persoonlijke gegevens dus op straat komen te liggen.

Het is, zeker vanuit Den Haag gezien, een scenario die de schoonheidsprijs in ieder geval niet verdient. Want volgens de huidige wetgeving uit het Haagsche moeten alle bedrijven, ondernemingen en instellingen zich wapenen tegen ‘invloeden’ van buitenaf op privacygevoeligheid. Of zijn politieke partijen een uitzondering op de regel?

Ondanks dat datalekken vandaag de dag Hot Topic zijn, blijkt uit de praktijk dat veel bedrijven, ondernemingen en instellingen het (nog) niet zo nauw nemen met de privacy van hun medewerkers, klanten, huurders, patiënten en leden.

Heeft u er weleens over nagedacht wat de risico’s zijn als er in uw organisatie een hacker binnen treedt en de vertrouwelijke informatie uit uw databases op straat dropt?

U zult uiteraard op de hoogte zijn, dat er op een datalek dikke boetes berusten maar buiten dat feit zou de reputatieschade voor uw organisatie funest kunnen zijn als er een datalek ontstaat.

Nog maar te zwijgen over de risico’s voor alle betrokkenen, waarvan met één druk op de knop ineens alle vertrouwelijk informatie zichtbaar wordt voor de hele wereld.

We nemen als voorbeeld Forum voor Democratie omdat deze kwestie voor heel Nederland momenteel zichtbaar is en bij velen het gesprek van de dag. In ieder geval zal het de 92.000 betrokkenen niet zijn ontgaan. Echter kunnen we naast FvD zeker nog wel tientallen vooraanstaande organisaties noemen, die ook de afgelopen paar maanden hun data ‘blootgesteld hebben’ aan hackers.

Voorkomen is beter dan genezen.

Alle gehackte ondernemingen van de afgelopen tijd hadden kunnen voorkomen, of in ieder geval de hoeveelheid kunnen beperken, dat vertrouwelijke informatie op staat kwam te liggen.

Als Forum voor Democratie bij EntrD aan de bel had getrokken, hadden we met elkaar in ieder geval ‘de schade’ kunnen beperken tot geanonimiseerde straatwaarde. Zowel de gestructureerde als ongestructureerde data had dan gemaskeerd op straat gelegen en was het enige vuiltje aan de lucht een slordig datalek.

Mocht u momenteel bezig zijn met het privacy beleid binnen uw organisatie, waarbij anonimiseren/maskeren ook op de wensenlijst staat, dan komt EntrD graag met u in gesprek.
Wij bieden namelijk met DataFactory en FileFactory dé juiste datamasking oplossingen voor gestructureerde en ongestructureerde data.

Neem gerust eens contact met ons op dan kunnen we uitleggen wat we eventueel voor u kunnen betekenen.
Wij zijn bereikbaar op 06-52068066 (Eric Hoefman) of 06-54628269 (Ilse Klijn)